Bakåt

ECONANS NEWS PRIVATEKONOMI - V.16 - Econans

YNGRE FÅR LÄGRE PENSION

BREXIT:S HOT MOT SVENSK EKONOMI

AMORTERINGSKRAV FÖR BOLÅNEUTMANARNA

KÖPFEST I SVERIGE – FÖR DANSKARNA

LÄGRE PENSION

Enligt en ny studie från Min Pension som publicerades i veckan får 60-taliser lägre pension än 50-talisterna. Detta beror på längre beräknad livslängd och en senare start i arbetslivet. Bäst pension kan inrikesfödda män inom privata sektorn räkna med.

BREXIT OCH SVERIGE

Om det skulle bli en ”hård” utfasning på Brexit kan flera tusen svenska jobb vara hotade och BNP:n skulle sjunka med 0,3% enheter, rapporterar Svenska Handelskammaren. Dyrare tullar för svensk export är det som framför allt kommer att kunna sätta käppar i hjulet.

BOLÅNEUTMANARNA

Finansinspektionen har nu officIellt skickat in en så kallad premoria, ett vägledande utlåtande om att de nya bolånsutmanarna som tex Enkla, också skall omfattas av amorteringskrav. Flera av de nya uppstickarna är inte klassade som kreditinstitut och har där med haft ett kryphål. Nu föreslår FI att amorteringskravet även skall gälla deras kunder.1:a januari 2019 väntas de nya reglerna implementeras.

KÖPFEST FÖR DANSKARNA

I och med den svaga svenska kronan, kan flera andra länder passa på att profitera på svenska varor och tjänster. Något som danskarna verkligen tagit till vara på. I skåne pratas det om köpfest och rea. I veckan värderades den danska kronan till nästan 1:40 i svensk valuta. Positivt för handlarna i Malmö- regionen alltså, men i överlag en tung börda för svenska företag som har affärer med Danmark, samt för svenska turister.