Bakåt

ECONANS NEWS PRIVATEKONOMI - V.15 - Econans

BOLÅNEKRIGET ÄR I GÅNG

AKTIVT FONDFÖRVALTANDE INTE BÄTTRE ÄN MARKNADEN

STABILARE BOSTADSMARKAD

HÅRDHANDSKAR MOT SVARTJOBB

BOLÅNEKRIGET ÄR I GÅNG

Efter uppstickaren Enklas krigsförklaring har storbankerna besvarat elden om bolånekriget. Det började med att Danske Bank sänkte sin två-åriga ränta i veckan. Nordea kontrade med att sänka sin rörliga ränta med 10%. Nordea menar på att det har med en stabilare bostadsmarknad att göra, mer än en konkurrens- relaterad korrigering för bolånekriget.

AKTIVT FONDFÖRVALTANDE

Forskning visar på att aktivt fondförvaltande ofta presterar sämre än index. Trots avancerade prognosmetoder och gedigna utbildningar hos förvaltarna så är det enligt flera rön frågan om tur. Två av tre aktivt förvaltade fonder går sämre än marknaden under ett givet år.

BOSTADSMARKNADEN

Hemnet rapporterar att andelen prissänka bostads- rätter har sjunkit rejält sen i januari. Utbudet har minskat och bostadsköparna är mer positiva än tidigare. Enligt flera mäklare så har köpare och säljare lättare att mötas nu än tidigare, vad det betyder i faktiskta siffror återstår att se. I veckan kommer statistik för mars månad.

INSATS MOT SVARTJOBB

Finansministern deklarerade i veckan en tydlig markering mot svartjobb. Skatteverket föreslås få en ökad budget med hela 40% som skall allokeras till oannonserade arbetsplatskontroller. Svartjobb är utbredd företeelse i Sverige, som finns i många branscher. Detta ger en illojal konkurrens och dessutom förloras 65-70 miljarder i svinn, som annars skulle gått till statskassan.