Bakåt

ECONANS NEWS PRIVATEKONOMI - V.13 - Econans

FÅ TAR ETT AKTIVT PENSIONSBESLUT. 

NU BLIR DET DYRARE ATT FLYGA. 

DEKLARATIONSTIDER! 

300 FONDER PÅ VÄG UT. 

PENSIONSSPARARE-SOFFLIGGARE

I veckan rapporterades det om att fjolårets nya pensionssparare var extremt inaktiva. Av de 200 000 nya personerna i premiepensions- systemet, var det endast 200 som hade gjort ett aktivt val. Men, kanske inte så dumt ändå. Över hälften av de som inte aktivt väljer hamnar i SÅFA-fonden, en fond som har en årlig avkastning på 9%. De som själva väljer pensionsfond aktivt har en snittavkastning på 6,6%.

FLYGSKATTEN INFÖRS

I veckan infördes den beryktade flygskatten. Detta innebär en höjning på 60-400 kronor per flygbiljett, beroende på destination. Trots branschens protester är allmänheten i stort positiv till den nya skatten. Norwegian menar på att biljettpriserna inte nödvändigtvis kommer att höjas, utan att konsekvenser istället kan bli lägre förtjänst för flygbolagen och att mindre lönsamma flyglinjer läggs ned.

DEKLARATIONSTIDER!

I tisdags morse öppnades möjligheten att deklarera via skatteverkets hemsida. Fram till 2:a maj har man möjlighet att skicka in sin deklaration digitalt eller fysiskt. De som deklarerat via e-deklaration innan den 29:e mars får sin återbäring redan i dagarna.

FONDER SPARKAS UT

I veckan rapporterade DN om att 300 fonder riskerar att sparkas ut ur premiepensionssystemet. Detta är resultatet av en överenskommelse mellan alliansen och regeringen. Man vill skärpa kraven och bli av med de som inte presterar och inte har en objektiv värdering av innehavet.