Bakåt

ECONANS NEWS PRIVATEKONOMI - V.12 - Econans

UTMANARE PRESSAR BOLÅNERÄNTA

EXPORTEN GÅR SOM TÅGET

POTENTIELLT HANDELSKRIG PÅ G

TUFFA TIDER FÖR NYPRODUKTION

UTMANARE PRESSAR BOLÅNRÄNTA

I söndags kom nyheten från bolaget Enkla att de kommer lansera bolåneränta på 0,95%, bunden till tre år. Kravet är att man redan har ett bolån och maxbeloppet är fem miljoner kronor. Då Enkla bolåneränta inte är en bank undgår deras kunder amorteringskravet. Detta är något Finans- inspektionen uppmärksammat och har gjort klart att amorteringskravet planeras att breddas. Detta för att det även ska gälla bostadskredits- institut som Enkla. Amorteringskravet sägs kunna träda i kraft till årsskiftet.

EXPORTEN GÅR SOM TÅGET

Den svenska varuexporten steg med över 10% i jämförelse med i fjol. Blekinge ökade mest av alla län i procent, och i kronor var det Västra Götaland som ökade mest. Det är mycket tack vare fordonsindustrin som Västra Götaland lyckas hålla en så pass hög exporttakt.

POTENTIELLT HANDELSKRIG PÅ G

I veckan signerade Trump de ståltullar som det debatterats mycket om, EU:s tullar sköts det dock på i sista sekund. Dessutom tar Trump i med hårdhandskarna mot Kina. Nya textil och tekniktullar väntas signeras, samt en stämning genom WTO för att Kina enligt anklagan brutit mot handelsregler. En farlig handelsinfektion, om inte ett krig, väntas mellan de två stormakterna.

TUFFA TIDER FÖR NYPRODUKTION

Enligt branschorganisationen Byggindustrierna kommer produktionen av nya lägenheter minska drastiskt under nästa år, det spås en minskning om 30%. Amorteringskrav och en allmän oro tros ha bidragit till prisnedgången det senaste året. I och med vikande priser drar både potentiella köpare och byggherrar i bromsen. En positiv effekt är att köparna nu kan köpa i lugn och ro. Dessutom har flera byggherrar lanserat omfattande trygghets paket som minskar risken för den som tittar på nyproduktion.