Bakåt

ECONANS NEWS V.7 - Econans

STYRRÄNTAN OFÖRÄNDRAD.

NYA TULLAVGIFTER.

BANKERNAS REKORDMARGINALER.

JÄMNA LÖNER FÖRST 2050.

STYRRÄNTAN OFÖRÄNDRAD

Riksbanken lämnade styräntan oförändrad på minus 0,5% tidigare i veckan. Den första höjningen kommer i mitten av nästa år enligt Riksbankens prognos. – Vi behöver ha en fortsatt expansiv penningpolitik för att vi ska ha en inflation vid målet även framgent, säger Riksbankschefen Stefan Ingves vid en presskonferens.

NYA TULLAVGIFTER

Från och med den första mars kommer Postnord att ta ut en extra avgift på paket beställda från Kina och andra länder utanför EU. Avgiften på 75 kronor gäller allt gods med ett värde upp till 1500 kronor. Gods med högre värde får en avgift på 125 kronor, i en så kallad administrationsavgift. – Det är bara att bita ihop, säger Tullverkets Åsa Willcox.

BANKERNAS REKORDMARGINALER

Trots låga boräntor tjänar bankerna rekordmycket på bolånen. Marginalen ligger på 1,71%, det kan jämföras med 0,2% år 2009. Medan storbankerna har de bästa marginalerna går mindre nischbanker om i kundnöjdhet. Högst betyg får Avanza, Länsförsäkringar och Skandia. I botten finner man Nordea som ligger under gränsen för missnöjda kunder.

JÄMNA LÖNER FÖRST 2050

Det är fortfarande långt ifrån jämställt på den svenska arbetsmarknaden. Enligt organisationen Kvinnolobbyn ligger löneskillnaderna på 12% och först år 2050 skulle vi kunna förvänta oss lika lön, för lika arbete.