Bakåt

ECONANS NEWS V.6 - Econans

KINAKRISEN.

SVAJIGA VECKA PÅ BÖRSEN.

NYPRODUKTIONSTAKTEN.

RÄNTAN NERE PÅ REKORDNIVÅ.

KINAKRISEN

Tonläget hårdnade tillbaka från Kina mot Sverige. Detta efter Margot Wahlström uttryckt sig kraftfullt emot att Kina på nytt fängslat den svenska medborgaren Gui Minhai. En talesman för den Keniskiska regimen säger nu att man inte accepterar en Svensk iblandning i ärendet. Detta kan såklart få stora konsekvensar på den Svensk- Kinesiska relationen. Sist när vårt grannland Norge kom i en dispyt med Kina, uppstod en flerårig ”istid” länderna i mellan.

SVAJIGA VECKA PÅ BÖRSEN

Det var en turbulent vecka på världens börser. Från djupdykningar och återhämtningar, till att sluta på plus. Detta är ett tydligt tecken på oro, och att många så att säga ”cashar ut”. Vi har en stark ekonomi, men flera källor menar på att festen är över och räntorna är på väg upp. Den starka ekonomin, i förhållande till spekulationerna, skapar en jojo-effekt.

NYPRODUKTIONSTAKTEN

Utbudet av nyproduktion har ökat med över 200% på de senaste 2 åren enligt Hemnet. Många menar på att inbromsningen i fjol är en bidragande orsak till varför utbudet har ökat så kraftigt. Byggtakten i Göteborg, Stockholm och Malmö är såklart den största anledningen till att utbudet nu är så stort

RÄNTAN NERE PÅ REKORDNIVÅ

Den rörliga snitträntan har i veckan nått rekordlåga nivåer. Snitträntan räknas ut genom att ta listräntan minus den rabatt gemene man har i genomsnitt. För tillfället ligger snittrabatten på 0,34 procent och listräntan var så låg som 1,52 hos bland annat ICA-banken och SBAB.