Bakåt

ECONANS NEWS V.5 - Econans

DE NYA LAGARNA SOM PÅVERAR DIN EKONOMI.

BOMARKNADEN, VÄNDER DET NU?

FEDERAL RESERV HAR MEDDELAT RÄNTAN.

KRONANS STYRKEBESKED.

DE NYA LAGARNA SOM PÅVERAR DIN EKONOMI

Miljöskatt & miljöbilsbonus Nya fordon med höga koldioxidutsläpp kommer att beläggas med en högre skatt de första tre åren. Bonusen för den som köper bil med noll utsläpp, höjs från 40 000 kr till 60 000 kr.

Bidrag till elcykel Den som köper en elcykel får en fjärdedel av köpet tillbaka, gäller retroaktivt från den 20/9 2017.

Bidrag till laddstolpe Från och med den 1/2 får alla som vill installera elstolpe ett bidrag, upp till 10 000 kr per fastighet.

Avdragsrätt för fackavgift Under juli återinförs avdragsrätten för fackavgift, detta kan innebära en skattesänkning på mellan 1000-1500 kr för gemene fackanställd.

Skärpt amorteringskrav Från den 1/3 i år införs amorteringskravet, vilket innebär att de som lånar mer än 4,5 ggr hushållets årsinkomst, behöver amortera ytterligare en procent.

BOMARKNADEN, VÄNDER DET NU?

Efter en skakig höst på bomarknaden ökade priserna i Stockholm med 2,5% under januari. Många menar på att höstens nedgång har med mediernas rapportering att göra, som enligt Bonavas VD, krislarmat i överdrivna proportioner.

FEDERAL RESERV HAR MEDDELAT RÄNTAN

Den amerikanska centralbanken Fed lämnar räntan oförändrad på 1,25–1,50 procent. Fed har antytt om tre räntehöjningar under år 2018. Många menar på att den första höjningen kommer under mars månad.

KRONANS STYRKEBESKED

Den svenska kronan steg i värde under veckan. Under onsdagen meddelade Stefan Yngves att inflationsmålet hade uppnåtts. I slutet av veckan hade kronan stigit med 0,58 procent mot dollarn, och 0,33 procent mot euron.